logo-csWFIS O nás
„Lilie pod klopou, lilie za mřížemi“
Nová 38. kapitola
Skautské jaro
 z připravované knihy od bratra Jiřího Zachariáše - Pedra
Lilie pod klopou, lilie za mřížemi

Mašinky a pralinky

25. únor 2011


Odebírat
Opište hash »

Kalendář oznamovatele

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
květen 2024
PoÚtStČtSoNe
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
19. duben 2024
Přihlásit se

 Prosincové výpravy a podniky Mohawků

2. prosinec 2011


Kmen Mohawk Příbram

Dědek na jedničku (2.–4. 12. 2011)

Dědek na jedničku, se stal jednou z mnoha povedených výprav Mohawků. Hájovna Dědek, Rožmitálských skautů patří k oblíbeným místům pobytu nejen našeho kmene. Vzhledem k malebnosti krajiny se zde v posledních dnech roku, uskuteční již další setkání skautských i turistických oddílů. 

Bylo tedy rozhodnuto jet připravit Silvestr 2011. Sedm bratrů a jedna sestra z kmene Mohawků, přípravu uskutečnily. Po příjezdu, jak jinak vynášíme matrace a řádně je vyklepáváme, to je prachu. Rovněž tak uklízíme pod postelemi a všude kde se budeme pohybovat. Je to takový Dědkovský rituál.

Po ubytování následuje večeře, jí se to co kdo má z domova od maminek.

Páteční večer v hájovně věnovaný písničkám u zpívajícího hrnečku a četbě z táborového deníku, lahodil všem přítomným. Drobné hádanky dali trochu zabrat, avšak pobavili. Rovněž hoši budují bludiště, posléze dostává jméno SMRTÍCÍ BLUDIŠTĚ, zlí jazykové tvrdí, že je to smrdící bludiště.

Sobotní ráno přináší oblačnou oblohu a rozcvičku v podobě mytí pod tekoucí vodou z pumpy. Kupodivu všichni konstatovali, že voda je teplejší než u nich doma. Prima snídaně všem přinesla spoustu energie pro práci. Úkol zněl jasně, připravit velmi mnoho dřeva na Silvestra.

Již za dvě hodiny bylo z nedalekého lesa dovezeno a odvětveno na jednosto třímetrových kulatin. A některé byli až dvacet centimetrů silné. Klády leželi v lese okolo dvou let, po probírce a občas některá byla již trouchnivá. Následovalo jejich rozřezání na polínka a rozsekání.

Nikdo nezahálel a nikdo se též nepřepracoval. Nejvíce práce zastal bojovník Javor, Mahtarin, a Marek. 

Velmi oblíbeným pracovním nástrojem se pro hochy stala pumpa na vodu, každý chtěl pumpovat, inu kluci z města.

V zimních dnech se stmívá velmi rychle. A tak nezbývá než za nastávajícího deště, práci ukončit a přesunout se do hájovny. Program však neskončil, ale započal. Opět se zpívá, hrají hry a plní se stezka lóže Skřítků. Den nás všechny utahal a tak se jde do hajan již po deváté hodině večerní. Před usnutím nám Kanyatara čte z knížky Kocourkovské příběhy. Den jsme prožily v radostné práci i zábavě.

Nedělní čas máme vyhrazen ke konečnému zúčtování s hromadou klád a k úklidu hájovny. K polednímu přijíždí bratr Šingas se svou setrou a pomáhá při dokončení všech prací.

Nutno pochválit všechny Mohawky za dobře učiněnou práci a za chuť stále se učit nové dobré věci. Na své první výpravě byl taky bratr Vojta M., zvládnul jí na jedničku.

Dědka na jedničku se zúčastnil: Javor, Marek, Mahtarin, Titton, Vojta, Kanyatara, Pája a Atana. Mužem výpravy se stal, bojovník Javor a výprava si odváží čistou jedničku. Ač to byla výprava pracovní.

Z hájovny na Dědku odjíždíme po čtrnácté hodině odpolední za vydatného deště.

Perličky z výpravy:

„Maminka mi řekla, abych se na noc nepřevlékal“ – a tak bráška spal v tom v čem celý den chodil, po výpravě následoval rozhovor s maminkou.

„Atano, mně se ztratily bačkory!“ – „Máš na mysli ty, které jsi si kopnul pod stůl?“

„Většina potřebných věcí se najde při odjezdu domů.“

Herní večer s Čápem, Drobkem a Renčou (9.–10. 12. 2011)

Okružní jízda vedení Brněnské pobočky, Sdružení přátel Jaroslava Foglara, Čápa, Drobka a Renči, se zastavila na chvilku i v Příbrami u Mohawků. Každoročně tak navštíví několik klubů a oddílů SPJF.

Herní páteční večer započal takřka okamžitě. Hrála se Mohawská dlouhodobá hra Pavouk a Mouchy, dále Bobřinky, Netradiční potravinové hody – při nichž zvítězil bojovník Plavčík, Past na figurky a mnoho dalších dobrých her. Mohawkové pověděli kamarádům z Brna o své činnosti a společně se nahlédlo do mnohé Mohawské kroniky.

Večer byl zakončen sladkou tečkou a po nezbytné hygieně se šlo spát. Četba na dobrou noc z knížky Tábor myšího řevu, nás příjemně uspala.

Brzo v sobotu ráno, Čáp, Renča, a Drobek putují zase dál, za dalšími kluby a oddíly SPJF. Jejich cesta míří směrem do Tachova.

Mohawkové v sobotu také nezaháleli, bylo nutné Vánočně vyzdobit klubovnu a venku v zahradě zapustit do země velký smrček. K třinácté hodině odpolední bylo vše hotovo a my se rozcházíme do svých domovů. Mužem této dobrovolné výpravy byl zvolen bojovník Mahtarin a výprava získala známku 1,25.

Vánoční nadílka (17. 12. 2011)

Čas vánoční přišel i mezi bratry Mohawky. Sedmnáctý prosincový den byl slavnostním dnem.

Do příjemně vyhřáté a vyzdobené klubovny Mohawků, již od druhé hodiny odpolední přicházeli bratři a těšily se na zahájení kmenové nadílky.

Na stočtyřicet vánočních dárků bylo v přeplněné Vánoční bedně. Než, se však bojovníci Javor a Mahtarin, ujali rozdávání dárků, proběhlo zahájení schůzky modlitbou Siouxských indiánů, povídáním o Vánocích a tradičním Vánočním turnajem. Soutěžilo se v zatloukání hřebíků, přeřezávání polínka, naštípání třísek, navlékání korálků a v dalších úkolech.

Po vyhlášení výherce Vánočního turnaje, stal se jím bojovník Javor, zpíváme koledy a hodnotíme vánoční pečivo. Jako vždy se výherce našel, byli jím všichni. 

Čas rozdávání vánočních dárků se naplnil a bojovníci Javor a Mahtarin začali rozdávat dárky. Na každého se dostalo a každý byl příjemně překvapen. Kupa dárků se tenčila a kupa papírů narůstala. Někdo byl překvapen víc a někdo ještě víc. 

V šest hodin večer přicházejí první rodiče našich bratrů, aby spolu s námi prožily část nadílky. Opět znějí vánoční koledy a i pro rodiče máme vánoční dárečky. Povídají se vánoční obyčeje, i jak se žije skautům v jiných zemích. Při obřadu Třinácti svíček, pronesl každý bojovník Mohawků přání do příštího roku.

Čas vánoční nadílky uplynul jak voda a nám nezbývá než se rozloučit Mohawským pokřikem a rozejít se do svých domovů, to abychom se příště mohli sejít. 

Veselé Vánoce.

 

Vítězslav Čermák - Atana

Napsat komentář ...
0 příspěvků

260× 8. duben 2013 v 11:06