logo-csWFIS O nás
„Lilie pod klopou, lilie za mřížemi“
Nová 38. kapitola
Skautské jaro
 z připravované knihy od bratra Jiřího Zachariáše - Pedra
Lilie pod klopou, lilie za mřížemi

Br. Merkur obdržel Čtvrté orlí pero

15. leden 2017


Odebírat
Opište hash »

Kalendář oznamovatele

červen 2024
PoÚtStČtSoNe
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
červenec 2024
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
srpen 2024
PoÚtStČtSoNe
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
27. červenec 2024
Přihlásit se

 Křížem krážem republikou 2011

24. září 2011


KKR letákSkautský oddíl Krnovská Trojka byl letos již po čtvrté pořadatelem železniční cestovatelské akce Křížem krážem republikou. Akce, která se uskutečnila v sobotu 24. září, byla určena především skautům, skautkám a železničním nadšencům. Cílem akce je projezdit za 24 hodin co nejvíce kilometrů vlakem, poznat zajímavá místa naší republiky, nové kamarády a propagovat přitom skauting.

Sponzorem akce se stalo již tradičně Generální ředitelství Českých drah, které letos zajistilo tisk a distribuci plakátů na akci a hodnotné ceny pro vítěze.

Letos se do soutěže přihlásilo 70 pětičlenných týmů z řad skautů i veřejnosti. Z oddílu Krnovská Trojka byly vypraveny čtyři týmy - z toho jeden s mezinárodní účastí. A jak akci prožívaly?

Splašené Weverky a Svištící Svišti poznávali Brno a Břeclav

Tým světlušek se jmenoval Splašené Weverky a vlčat Svištící Svišti. Ještě před odjezdem jsme si vyrobili vlajku, která nás měla po cestě doprovázet. Oba týmy cestovaly tentokrát společně. V sobotu časně ráno jsme vyrazili rychlíkem směrem na Brno. Čas ve vlacích jsme trávili luštěním a řešením spousty úkolů. V moravské metropoli jsme navštívili Technické muzeum, kde se pyšnila spousta krásně naleštěných aut, sbírka motorek a mohutných strojů, které mohou pohánět parní lokomotivy, mlýny, elektrárny i vodních turbíny. Velice nás zaujaly také mechanické hudební nástroje, které často samy hrály. Ale nejlepší? Nejlepší to bylo v technické herně, kde jsme si mohli vyzkoušet různé pokusy a hříčky. A opravdu se dařilo. Pouštěli jsme mechanickou tramvaj, zapojovali žárovky a malé motory a světe, div se, ono to doopravdy svítilo a točilo se.

Z království techniky jsme jeli do centra - tam jsme objevili dům Velena Fanderlíka - jednoho z osobností českého skautingu a autora mnoha skautských příruček. A pokračovalo se dál - navštívili jsme také Starou radnici s legendárním brněnským drakem, co vypadá jako krokodýl a vystoupali po 173 schodech na její věž. Na závěr prohlídky Brna jsme soutěžili o největší počet namalovaných veverek a svišťů od kolemjdoucích. Úspěšnější byly holky a Beruška úspěch děvčat shrnula: „My jsme se neptaly, zda nám to někdo chce nakreslit, my jsme lidi vábily.“

A už zde přisvištělo superkrásné écéčko Antonín Dvořák do Vídně. Než jsme se uvelebili, už jsme byli v Břeclavi. Břeclav nás osvěžila příjemným parkem, trochu jsme se zdokonalili v poznávání stromů a pak se vrhli na sběr kaštanů. Mirek byl tak šikovný, že si sám někde sehnal obrovský pytel na kaštany. Pytel byl po chvilkovém sbírání zejména vlčat tak těžký, že jej kluci nebyli schopni unést. Ještěže jsme zde měli siláka Fájného. A tak se zvířátka v krnovských lesích pomějí.

A zase nadešel čas na návrat zpět. Tentokrát jsme využili služeb dalšího superrychlíku z Rakouska do Varšavy. Cestu jsme využili plněním vlčácké stezky. V Ostravě už se na některých začala podepisovat únava a tak jsme byli rádi, že už to přes Opavu otáčíme domů. Na závěr poslední pokřik a už se pádilo domů. Charlie Vydra

Starší skauti navštívili Kolín, Děčín a Brno

Tým starších skautů スカウト (z japonštiny "Skaut") vyrazil z Krnova ve tři hodiny ráno směrem na Prahu. První zastávku jsme měli v Kolíně, kde jsme se prošli k Labi ozářenému paprsky vycházejícího Slunce. V 10 hodin dopoledne nás écéčko vyplivlo v Děčíně, který se stal dějištěm Národního dne železnice. Nemeškali jsme a ihned přesedli do žlutého motoráku, který nás přepravil do železničního depa, kde jsme zhlédli desítky různých lokomotiv, například legendární parní Albatros či motorový Sergej. Po rychloprohlídce bylo v našem plánu osídlení území a především parní jízda. Dveře starých vozů pocházejících z 50. let minulého století jsme ani neuměli otevřít, ale jízda třemi tunely kolem skalisek a Labe stála za to. Po půlhodině jízdy jsme se ocitli opět na děčínském hlavním nádraží, někteří s pár kilogramy sazí ve vlasech.

Další cesta pokračovala krajem Karla Hynka Máchy, kolem hradu Bezděz až do Kolína. Krátká nákupní horečka a šup do rychlíku směr Žďár nad Sázavou a Brno. V moravské metropoli jsme se rozhodli přijít na kloub divným hodinám na náměstí. Kolik je hodin se nám kupodivu zjistit nepodařilo, a tak jsme se alespoň posilnili u strejdy Donalda. O půl sedmé už jsme seděli v luxusním EC do Břeclavi, kam jsme přeskočili na vlak směřující blíž k našemu domovu. Do Krnova jsme dorazili ve 23:18 hodin. Program ve vlaku byl nabitý - seznamovali jsme se s novými oddílovými skautskými stezkami, s pomocí mobilů jsme luštili QR kódy, hledali na mapě ČR zajímavá místa, hráli řadu her - třeba Na blázny, Elektriku či Čing-Čong, zahloubali se do světa šifer, řádili v mobilních řádech, hledali cestu ven ze slepého bludiště… Za celý den jsme najezdili 1106 kilometrů. Mišák

Mezinárodní tým byl v Praze

Mezinárodní tým Krnówské OGŁe složený převážně z polských skautů z Hlubčic vedl Jeňa. Tým vyrazil ve tři hodiny ráno. Pro polské skauty si Jeňa připravil do vlaku řadu úkolů. Cílem byla návštěva našeho hlavního města - Prahy. Polští skauti navštívili Hrad, procházkou se dostali přes Karlův most na Staroměstské a Václavské náměstí. Nejvíce se líbila prohlídka Staroměstské radnice. Celkově mezinárodní tým Krnówské OGŁe urazil 1074 km. Jeňa

 

5. ročník akce Křížem krážem republikou se uskuteční v sobotu 29. září 2012.

Více informací o akci na webu http://krizemkrazem.unas.cz

Napsat komentář ...
0 příspěvků

Mišák683× 30. srpen 2013 v 20:41