logo-csWFIS O nás
„Lilie pod klopou, lilie za mřížemi“
Nová 38. kapitola
Skautské jaro
 z připravované knihy od bratra Jiřího Zachariáše - Pedra
Lilie pod klopou, lilie za mřížemi

NCN Fryšták 2010

28. říjen 2010


Odebírat
Opište hash »

za 5 dní
Smuteční oznámení

Kalendář oznamovatele

únor 2024
PoÚtStČtSoNe
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
březen 2024
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
28. březen 2024
Přihlásit se

 Podzimní podniky a výpravy Mohawků

30. říjen 2011


Kmen Mohawk Příbram

Mohawské galeje – nedělní drobná brigáda (30. 10. 2011)

Mohawské galeje, jsou tradiční brigády a práce v klubovně i v jejím okolí. Tentokráte se třicátý den v měsíci Padajícího listí sešli v klubovně Mohawků bratři, jak se patří: Javor, Marek, Titton, Zdeněk, Quingar, Failon a Atana.

Bojovník Failon pár minut před ostatními přišel a svou pílí v plnění stezky Vlčí si pár dobrých bodů plní. Pak oheň v kamnech klubovních rozžhnout se snaží, avšak na toto umění je trochu mlád. Příchod bratří ostatních, o chuti k práci svědčí. S péčí sobě vlastní se hrábí, vidlí, motyky, nože a štětců chopí. Listí na hromadu kupí, vidle v kompostu ryjí a motyka na záhonu zpívá. Nůž nový koberec do klubovny krájí. Štětec modrou barvou nový kabát káře dává. Práce nekypí a rychle ubývá, sladkou odměnou nám všem je Jablkové pyré se šlehačkou.

I na zábavu čas jest, Pavouk a mouchy, hra celoroční se na světlo vyndala a kostka rozehrála postavičky na desce herní. Již stoupají na políčka a úkol svůj si splnit musí, neb dál jít jinak nemůžou. Hra u konce pro dnešní den jest. Oheň venkovní na buřt myslí a chutný chléb jej doprovází.

Tak jak s chutí na Galeje bratři přišli, tak i s plnou náručí zážitků domů odchází. Zas ve čtvrtek přijdou a spolu kus života svého budou. Školu by za tyto chvilky vyměnili, ale jedním z pravidel je moudrým buď a dobře se uč.

Všestranný bojovník (5. 11. 2011)

Sobotní zamlžené dopoledne sice nepřálo dobrým počasím pro sportování, avšak Mohawkové se přece sešli na hřišti u 7. ZŠ. Pouze sedm bojovníků se účastnilo tradičního kmenového podniku – Všestranný bojovník.

Několikrát do roka se uskuteční klání členů oddílu a jeho družin v klasických sportovních disciplínách. Běh, skok daleký, vrh koulí, hod míčkem na cíl, chůze na jeden kilometr a v dalších disciplínách. Ve Všestranném bojovníkovi není cílem zvítězit nad ostatními, ale nad sebou samým. Dokázat víc a zkusit nové. 

Mohawkové samozřejmě jenom nesportovali, také si zahráli hry a seznámili se s několika možnostmi transportu raněných. Oblíbenou hrou byla Valná hromada, jejím hlavním pilířem byl Kanyatara. Krátce po poledni, odcházíme do naší klubovny. Předtím jsme z hřiště vysbírali dva pytle odpadků.

V klubovně Mohawků pokračuje náš další program Všestranného bojovníka, lukostřelba, Pavouk a mouchy, použití skautského šátku při první pomoci, listování v podzimním listí. 

Vyhodnocení a udělení diplomů bylo krátce před sedmnáctou hodinou odpolední. Nejlepším Všestranným bojovníkem je Javor, druhé místo patří Plavčíkovi a třetí získal Fík. 

Ježek v kleci v knihovně (9. 11. 2011)

Ježek v kleci se objevil jednoho krásného dne v knihovně Jana Drdy, na náměstí T. G. Masaryka. A s ježkem do knihovny přišlo i dvacet pět dětí ze školní družiny při 4. ZŠ. V pořadí již třetí vyndávání Ježka z klece se tak uskutečnilo ve spolupráci s vedením knihovny J. Drdy a skautským oddílem Mohawk.

Děti se nejen seznámili s oddílovou činností Mohawků, ale i s legendárním hlavolamem Ježek v kleci. Byla připomenuta historie jeho vzniku a byl i připomenut Jaroslav Foglar - Jestřáb, spisovatel knížek pro děti a mládež.

Před vlastní soutěží členové kmene Mohawk si zapsali do svých soutěžních tabulek jména účastníků a po nezbytném tréninku s ježkem již začalo vlastní vyndávání Ježka z klece. Na prvním místě se umístila Klaudie (7 let), druhé místo patří Tomášovi B.(11 let) a třetí místo obsadil Péťa (8 let). Odměnou byl opět originál plyšový Ježek.

Doprovodný program zajišťovali různé deskové hry a spousta dobrých knížek. Poděkování za umožnění uskutečnit akci vyndávání Ježka z klece patří vedení knihovny a všem zúčastněným.

Vzhůru dolů do dolů I. (25.–26. 11. 2011)

Vzhůru dolů do dolů I., je název další vydařené výpravy kmene Mohawků. I když výprava trvala pouze jeden a půl dne, tak získala známku 1,1. Účastnili se jí bojovníci: Fík, Quingar, Mahtarin, Failon, Marek, Zdenek, Plavčík, Nildon, Péťa, Javor, Titton a Atana.

Vše začalo už v pátek odpoledne, jednak Mohawkové šli do bazénu, aby čtyři z nás splnili jednu z několika podmínek nášivky ke sto letům skautingu v ČR. A také pro naše vlastní zdokonalení v plavání a pro radost. Po návratu do klubovny činění nebere konce, na pořadu byla večeře a po ní hoši „odborně“ rozebrali osobní váhu, za účelem zjištění jak pracuje.

Umět uvázat správný uzel je nutno trénovat a tak si klany – Žlutý vlk a Modrá želva, zauzlovali všechny doposud naučené uzle. Divadelní hra o zvířátkách a jejich výletu zpestřila naší výpravu. Dalším činěním byla prohlídka mapy – Technické památky Příbramska – s vyobrazenými rudnými i uranovými doly a krátké povídání kam naše pouť v sobotu povede. Zároveň jsme si ukázali mapu Příbramska se zaměřeným radioaktivním pozadím.(SUL Kamenná). Příbram hezky „svítí“. V samotném závěru dne byly čteny báje ze vzniku několika souhvězdí.

Sobotní ráno přináší mráz a Péťu s buchtami k snídani. Moc času nám do jedné hodiny odpolední nezbývá a tak se vydáváme na cestu k dolům Ferdinand, Jaroš a Lill. U každé jámy čteme historii dolu, jeho vznik, slávu a ukončení hornické činnosti. Na zbytcích odvalu u jámy Jaroš zkoušíme odolnost našich kladívek a štěstí při hledání rudy.

Po návratu do klubovny, připravujeme oběd a při tom kreslíme obrázky z našeho dne. Probíhá volba muže výpravy a známkování výpravy. Mužem výpravy se stal bojovník Javor a známka je, jak už v úvodu bylo řečeno, 1,1. Zbývající čas před příchodem rodičů využíváme k hrám v zahradě klubovny. Odpoledne se většina z nás Mohawků opět sešla na jarmarku Waldorfské školy.

Poděkování patří panu Schmidtovi, z MěÚ - koncepce rozvoje, za podporu naší skautské činnosti.

 

Atana

Napsat komentář ...
0 příspěvků

264× 8. duben 2013 v 11:06