logo-csWFIS O nás
„Lilie pod klopou, lilie za mřížemi“
Nová 38. kapitola
Skautské jaro
 z připravované knihy od bratra Jiřího Zachariáše - Pedra
Lilie pod klopou, lilie za mřížemi

Rádcovský kurz Alfa

9. duben 2010


Odebírat
Opište hash »

Kalendář oznamovatele

září 2024
PoÚtStČtSoNe
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
říjen 2024
PoÚtStČtSoNe
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
listopad 2024
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
22. říjen 2024
Přihlásit se

 Podzimní podniky a výpravy Mohawků

30. říjen 2011


Kmen Mohawk Příbram

Mohawské galeje – nedělní drobná brigáda (30. 10. 2011)

Mohawské galeje, jsou tradiční brigády a práce v klubovně i v jejím okolí. Tentokráte se třicátý den v měsíci Padajícího listí sešli v klubovně Mohawků bratři, jak se patří: Javor, Marek, Titton, Zdeněk, Quingar, Failon a Atana.

Bojovník Failon pár minut před ostatními přišel a svou pílí v plnění stezky Vlčí si pár dobrých bodů plní. Pak oheň v kamnech klubovních rozžhnout se snaží, avšak na toto umění je trochu mlád. Příchod bratří ostatních, o chuti k práci svědčí. S péčí sobě vlastní se hrábí, vidlí, motyky, nože a štětců chopí. Listí na hromadu kupí, vidle v kompostu ryjí a motyka na záhonu zpívá. Nůž nový koberec do klubovny krájí. Štětec modrou barvou nový kabát káře dává. Práce nekypí a rychle ubývá, sladkou odměnou nám všem je Jablkové pyré se šlehačkou.

I na zábavu čas jest, Pavouk a mouchy, hra celoroční se na světlo vyndala a kostka rozehrála postavičky na desce herní. Již stoupají na políčka a úkol svůj si splnit musí, neb dál jít jinak nemůžou. Hra u konce pro dnešní den jest. Oheň venkovní na buřt myslí a chutný chléb jej doprovází.

Tak jak s chutí na Galeje bratři přišli, tak i s plnou náručí zážitků domů odchází. Zas ve čtvrtek přijdou a spolu kus života svého budou. Školu by za tyto chvilky vyměnili, ale jedním z pravidel je moudrým buď a dobře se uč.

Všestranný bojovník (5. 11. 2011)

Sobotní zamlžené dopoledne sice nepřálo dobrým počasím pro sportování, avšak Mohawkové se přece sešli na hřišti u 7. ZŠ. Pouze sedm bojovníků se účastnilo tradičního kmenového podniku – Všestranný bojovník.

Několikrát do roka se uskuteční klání členů oddílu a jeho družin v klasických sportovních disciplínách. Běh, skok daleký, vrh koulí, hod míčkem na cíl, chůze na jeden kilometr a v dalších disciplínách. Ve Všestranném bojovníkovi není cílem zvítězit nad ostatními, ale nad sebou samým. Dokázat víc a zkusit nové. 

Mohawkové samozřejmě jenom nesportovali, také si zahráli hry a seznámili se s několika možnostmi transportu raněných. Oblíbenou hrou byla Valná hromada, jejím hlavním pilířem byl Kanyatara. Krátce po poledni, odcházíme do naší klubovny. Předtím jsme z hřiště vysbírali dva pytle odpadků.

V klubovně Mohawků pokračuje náš další program Všestranného bojovníka, lukostřelba, Pavouk a mouchy, použití skautského šátku při první pomoci, listování v podzimním listí. 

Vyhodnocení a udělení diplomů bylo krátce před sedmnáctou hodinou odpolední. Nejlepším Všestranným bojovníkem je Javor, druhé místo patří Plavčíkovi a třetí získal Fík. 

Ježek v kleci v knihovně (9. 11. 2011)

Ježek v kleci se objevil jednoho krásného dne v knihovně Jana Drdy, na náměstí T. G. Masaryka. A s ježkem do knihovny přišlo i dvacet pět dětí ze školní družiny při 4. ZŠ. V pořadí již třetí vyndávání Ježka z klece se tak uskutečnilo ve spolupráci s vedením knihovny J. Drdy a skautským oddílem Mohawk.

Děti se nejen seznámili s oddílovou činností Mohawků, ale i s legendárním hlavolamem Ježek v kleci. Byla připomenuta historie jeho vzniku a byl i připomenut Jaroslav Foglar - Jestřáb, spisovatel knížek pro děti a mládež.

Před vlastní soutěží členové kmene Mohawk si zapsali do svých soutěžních tabulek jména účastníků a po nezbytném tréninku s ježkem již začalo vlastní vyndávání Ježka z klece. Na prvním místě se umístila Klaudie (7 let), druhé místo patří Tomášovi B.(11 let) a třetí místo obsadil Péťa (8 let). Odměnou byl opět originál plyšový Ježek.

Doprovodný program zajišťovali různé deskové hry a spousta dobrých knížek. Poděkování za umožnění uskutečnit akci vyndávání Ježka z klece patří vedení knihovny a všem zúčastněným.

Vzhůru dolů do dolů I. (25.–26. 11. 2011)

Vzhůru dolů do dolů I., je název další vydařené výpravy kmene Mohawků. I když výprava trvala pouze jeden a půl dne, tak získala známku 1,1. Účastnili se jí bojovníci: Fík, Quingar, Mahtarin, Failon, Marek, Zdenek, Plavčík, Nildon, Péťa, Javor, Titton a Atana.

Vše začalo už v pátek odpoledne, jednak Mohawkové šli do bazénu, aby čtyři z nás splnili jednu z několika podmínek nášivky ke sto letům skautingu v ČR. A také pro naše vlastní zdokonalení v plavání a pro radost. Po návratu do klubovny činění nebere konce, na pořadu byla večeře a po ní hoši „odborně“ rozebrali osobní váhu, za účelem zjištění jak pracuje.

Umět uvázat správný uzel je nutno trénovat a tak si klany – Žlutý vlk a Modrá želva, zauzlovali všechny doposud naučené uzle. Divadelní hra o zvířátkách a jejich výletu zpestřila naší výpravu. Dalším činěním byla prohlídka mapy – Technické památky Příbramska – s vyobrazenými rudnými i uranovými doly a krátké povídání kam naše pouť v sobotu povede. Zároveň jsme si ukázali mapu Příbramska se zaměřeným radioaktivním pozadím.(SUL Kamenná). Příbram hezky „svítí“. V samotném závěru dne byly čteny báje ze vzniku několika souhvězdí.

Sobotní ráno přináší mráz a Péťu s buchtami k snídani. Moc času nám do jedné hodiny odpolední nezbývá a tak se vydáváme na cestu k dolům Ferdinand, Jaroš a Lill. U každé jámy čteme historii dolu, jeho vznik, slávu a ukončení hornické činnosti. Na zbytcích odvalu u jámy Jaroš zkoušíme odolnost našich kladívek a štěstí při hledání rudy.

Po návratu do klubovny, připravujeme oběd a při tom kreslíme obrázky z našeho dne. Probíhá volba muže výpravy a známkování výpravy. Mužem výpravy se stal bojovník Javor a známka je, jak už v úvodu bylo řečeno, 1,1. Zbývající čas před příchodem rodičů využíváme k hrám v zahradě klubovny. Odpoledne se většina z nás Mohawků opět sešla na jarmarku Waldorfské školy.

Poděkování patří panu Schmidtovi, z MěÚ - koncepce rozvoje, za podporu naší skautské činnosti.

 

Atana

Napsat komentář ...
0 příspěvků

281× 8. duben 2013 v 11:06