logo-csWFIS O nás
„Lilie pod klopou, lilie za mřížemi“
Nová 38. kapitola
Skautské jaro
 z připravované knihy od bratra Jiřího Zachariáše - Pedra
Lilie pod klopou, lilie za mřížemi

Skautská pouť

22. duben 2006


Odebírat
Opište hash »

Kalendář oznamovatele

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
květen 2024
PoÚtStČtSoNe
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
20. duben 2024
Přihlásit se

 Lobinův závod 2008

12. září 2008


Skauti na Vysočině uspořádali velký Lobinův závod

O uplynulém víkendu (12.-14. září 2008) se z chatové základny nedaleko obce Blažkov odstartoval náročný 24 hodinový skautský závod. Asi stovka skautů a skautek z nejrůznějších koutů České republiky soutěžila v tradičních skautských disciplínách. Hlídky dětí putovaly krajinou společně s terénními rozhodčími, kteří bděli nad jejich výkony. Pořadatel závodu - Svaz skautů a skautek ČR - ochotně pozval k účasti skauty ze všech skautských organizací působících na území ČR. Závod sledoval i zástupce skautů z Itálie.

Asi stovka skautů z Brna, Příbrami, Fryštáku, Jevíčka, Třebíče a Moravské Třebové dorazila vlaky do zastávky Rožná už během pátečního odpoledne, aby se odtud vydala na 6 km vzdálenou chatovou základnu Církve českobratrské evangelické v Blažkově. Celostátní klání bylo zahájeno krátce po soumraku zapálením slavnostní dvoumetrové hranice jiskrou vykřesanou z křemene o ocílku. Velký táborák tak vzplanul čtyřmi světly lesní moudrosti – Krásy, Síly, Pravdy a Lásky. Okolo ohně v tu chvíli stálo v kruhu asi 130 skautů a skautek, dětí i dospělých včetně organizátorů závodu a terénních rozhodčích. Tyto chvíle patřily první disciplíně – dramatickému vystoupení hlídek. Většina hlídek Lobinova závodu předvedla nejrůznější scénky, při kterých se všichni náramně bavili, a mnohé z nich, přestože veselé, nepostrádaly hlubokou myšlenku.

Samotný závod byl odstartován v sobotu ráno bezprostředně po slavnostním nástupu se vztyčením státní vlajky za zpěvu státní hymny. Signálem pro start byla znělka mezinárodního skautského signálu „Skautské ideály spojují svět“, stylově zatroubená na polní trumpetu. To už se hlídky chopily svých batohů a společně s terénními rozhodčími se vydaly vstříc 24 hodin trvajícímu dobrodružství. 

Hrací plocha závodu se rozkládala na ploše asi 5000 ha jižně od obce Dolní Rožínka, lemována říčkami Bobrůvka a Nedvědička. V tomto prostoru bylo rozmístěno celkem 10 stanovišť s úkoly a 4 stanoviště s instruktory, kteří hodnotili znalost přírody, táboření, zdravovědu, orientaci a topografii přímo praktickým zadáním. Mimoto terénní rozhodčí během putování hlídkám pokládali dotazy, kontrolovali jejich vybavenost nebo zadávali úkoly, které jim stanovoval manuál terénního rozhodčího. Průměrná vzdálenost mezi stanovišti byla asi 1,5 km, umístění jednotlivých stanovišť bylo hlídkám odhalováno až při postupu v průběhu závodu. Skauti se museli spolehnout na svoji schopnost orientace podle mapy, busoly a nově též podle strategických souřadnic S-42. Jako stanoviště byla často volena zajímavá místa, hlídky tak putovaly od zříceniny hradu k troskám zbořeného kostela, na místa s krásnou vyhlídkou do krajiny a pod.

Během sobotního večera na základnu dorazil zvláštní host Giordano Ambrosi – skautský vůdce z Itálie. To už se jednotlivé hlídky utábořily na místech, která si samy zvolily, měly postavené přístřešky k přenocování a začaly si vařit na ohni večeři, která stejně jako příprava oběda byla součástí hodnocení. Dle pravidel závodu hlídky odeslaly hlavnímu rozhodčímu souřadnice S-42 svého utáboření a tak nebylo problémem vydat se za některými z nich společně s Giordanem a obohatit jejich večerní táboření o předem neohlášený zážitek mezinárodního skautského rozměru. Někteří se utábořili u zříceniny hradu, někteří zase rozdělali svůj ohýnek na hrázi lesního rybníčku. Měsíc byl v úplňku a ať již zdobil pohled na zešeřelé tisícileté zdi hradu nebo se odrážel od klidné hladiny rybníka, všech účastníků se toho večera zmocnila příjemná nálada prodchnutá společnými prožitky s pořádnou dávkou zálesácké romantiky.

Celý víkend bylo slunečné počasí, nicméně prudké ochlazení způsobilo, že noc strávená v přírodě byla velice chladná. K ránu teplota klesla dokonce až na -2,5 °C. Přesto si ale žádná z hlídek na zimu nestěžovala, vždyť mírné nepohodlí je pro skauty spíše výzvou nežli překážkou.

Během nedělního rána byly hlídky ještě v terénu, budily se každá v různý čas, to podle toho, jak daleko se od místa cíle na základně právě nacházely. Na ohýnku vřel ráno hlídkám nejprve horký čaj, aby pak ohniště beze stopy zahladily. V 9 hodin ráno, tedy přesně 24 hodin od startu Lobinova závodu, se hlídky vrátily na základnu. V tomto závodu tedy nešlo o čas na trati, ale o schopnost hlídky spolupracovat v reálném přírodním prostředí, schopnost zúročit nabyté znalosti a dovednosti, které dětem ve skautských oddílech dává léty prověřená systematická příprava do života, které se říká skautská výchovná metoda.

Po návratu měly děti příležitost k oddychu a sdílení zážitků s dětmi z ostatních oddílů nebo se svými skautskými vedoucími. Kdo chtěl, měl příležitost zúčastnit se polní bohoslužby. Mezitím byly zpracovány výsledky závodu.

A jak to dopadlo? První místo v kategorii mladších dívek – světlušek obsadili zástupci z Junáka - Baobaby z 1. dívčího oddílu z Třebíče. První místo v kategorii mladších chlapců – vlčat obsadili zástupci ze Svazu skautů a skautek ČR – Kentauři z 28. oddílu „Petra Müllera“ z Jevíčka. První místo v kategorii starších chlapců – skautů obsadili zástupci Junáka Panteři z 35. oddílu z Brna Bystrce a nakonec první místo v kategorii starších dívek – skautek obsadili zástupci Svazu skautů a skautek ČR – Blechy z 39. dívčího oddílu z Brna Tuřan. Podrobnější informace a další fotografie jsou na internetových stránkách Lobinova závodu: http://lobin.wz.cz.

Celá akce byla prodchnuta duchem 4. bodu Skautského zákona, který říká „Skaut je přítelem všech lidí dobré vůle a bratrem každého skauta“. Byl to také další ze společných podniků, kde se setkávají skauti z různých skautských organizací v ČR, což se donedávna příliš nedařilo. Skauting je úžasná příležitost pro růst dětí v pravých hodnotách. Nyní v září je čas náborů do skautských oddílů a proč to nezkusit? Vždyť nejmladšímu účastníku Lobinova závodu bylo teprve 7 let! Český skauting má mnohá specifika, které skauti z celého světa vždy a znovu obdivují, stejně jako letos náš host z Itálie. Lobinův závod se svojí koncepcí hlásí k tradičnímu československému skautingu a každý ročník zaznamenává zvyšující se zájem skautské veřejnosti.

 

-rh-

Pozvánka

Brněnští skauti a skautky se zhostili úkolu uspořádat LZ a vložili do něho opět něco „ze sebe“. Lobinův závod takto zůstává stále stejný a přitom je vždy trochu jiný. 5. ročník Lobinova závodu se koná 12.–14. září 2008. Co nejdříve se přihlaste - LZ má své vlastní webové stránky: www.lobin.wz.cz

Napsat komentář ...
0 příspěvků

863× 28. březen 2013 v 15:21